Lågkonjunktur kan vara positivt

29 Okt

Både företag och löntagare kan vinna på att det ekonomiska läget blir pressat. I ett tidigare inlägg menade jag att det kan vara positivt att vissa företag faller. Min idé är att många företag har fört in så många destruktiva inslag i sina organisationer att de på grund av dessa inte klarar av att hantera motgångar. En ekonomisk svängning kan vara det sista lilla som gör att företaget drar ner personal eller går omkull. Företagen som exempelvis vägrade inse värdet av att ta tillvara personalens idéer, kompetens och behov av att få bli del i en kreativ miljö får betala det högsta priset. Det lämnar samtidigt över initiativet till företag som är mera insiktsfulla och som kan erbjuda bättre arbetsplatser.

Grundproblematiken är att det ofta anses för jobbigt att komma in på roten av problemen som tynger ett företag. Ett sådant problem kan vara när vissa anställda har som främsta intresse att hålla sig fast vid sin tjänst även ifall det sker på bekostnad av ökad ineffektivitet. Tjänsten innebär en trygg månatlig insättning på lönekontot vilken riskerar att äventyras om man släpper in andra personer med reformerande idéer inom det egna reviret. Jobbet handlar till stor del om att existera och tillbringa tid snarare än om att prestera och utvecklas med sitt jobb. Prestera kan vara okej ifall det höjer den egna prestigen. Helst ska prestigen vara högre än den egentliga prestationen och tjäna för att konsolidera den egna positionen. Andra kan däremot uppfattas som ett hot. Därför ser vi många exempel på när en god idé möts av kompakt motstånd. Motivering saknas ofta helt och istället pratar skeptikerna förbi ämnet eller osynliggör personen som kom med förslaget. Har det gått så långt i företagskulturen att man som anställd ska behöva ta hänsyn i hur ett förslag kan drabba någon annans prestige så har vi en osund miljö som i slutändan saboterar för både företaget och anställda.

Vad är det som ska vara så himla problematiskt med att erkänna att någon annan än du själv kan vara duktig? Varför inte bjuda på prestigen och erkänna att den andra hade mera rätt i någon fråga?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: