Var ett proffs! – Sänk inte dina jobbarkompisar!

11 Okt

Vad kan man begära av den enskilde arbetstagaren utöver att denna ”gör sitt jobb”? Jag förvånas över att många inte verkar ha kommit i kontakt med begreppet professionalism. Varje person är, oavsett vad denna jobbar med, ett proffs. Även i konkret mening – du utför ett arbete och får betalt. Amatörer kan göra saker lite som de vill. De behöver inte ta hänsyn till andra och behöver inte leva upp till några förväntningar alls. I ditt privatliv kan du just ägna dig åt något som blir lite hipp som happ. Du kan måla en tavla, skriva en blogg och tapetsera ett rum. Det är ingen som betalar och som kan erfordra en nivå av kvalitet och service.

Tillbaka till arbetsplatsen. Professionalism innefattar mer än själva arbetsmomentet. Personen som gör operationen på svarven, den som lägger in löneutbetalningarna… oavsett vad inriktningen är i tjänsten så slutar inte professionalismen vid den enskilda detaljen. Det finns de grundläggande ABC ingen lär ifrågasätta. Du måste kommunicera för att till exempel undvika missförstånd. Du bör se en bit utanför ditt eget område så du kan förutsäga problem eller förenkla arbetsprocessen. Ni läsare kan fylla på med exempel. Det jag också vill komma till är det sociala ansvaret som borde åligga samtliga professionella yrkesutövare.

Är man ett proffs så tar man ett socialt ansvar. Det börjar med att man säger ”godmorgon” och därefter går in med en positiv attityd för att göra arbetsdagen trivsam för alla.

Att bidra till en god stämning är inget val, det är en plikt.

Någon kan invända och mena att det är mänskligt att ta med sig ett dåligt morgonhumör, att man kan ha haft en dålig dag och så vidare.

Nej! Det är inte okej att sprida pessimism och att påverka sina arbetskollegor på ett destruktivt sätt. Alla ska kunna klara av att upprätthålla en professionell inställning.

Om man av något skäl inte klarar av detta så ska man inte befinna sig på en arbetsplats. Då får man sjukskriva sig på grund av psykisk ohälsa. Jag säger inte att vi ska behöva spela teater och komma in med ”collogate-leenden”. Var och en får använda sitt personliga sätt för att efterleva minimistandard i uppförande.

Denna princip om professionalism med socialt ansvar gäller givetvis alla oavsett yrke och position. Det är klandervärt att gott uppförande och professionellt förhållningssätt inte ingår som ett obligatoriskt ämne eller delkurs i grundskola och gymnasium. Att förståelsen alltså  ”bankas in” i folks medvetanden. Den kompetensen kan inte underskattas i arbetslivet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: