Konsult blev konsult – Facebook blev obehaglig

7 Okt

Bemanningsföretagen höll tävlingen i jakt på en positiv titel som passade för de som jobbar på bemanningsföretag. Kampanjen ”Vi kallar oss”, som delvis bedrevs via Facebook och Twitter, bjöd på mindre glamourösa tävlingsförslag såsom ”slav”, ”osäkrad” och ”daglönare”. Kampanjsidan på Facebook stängdes ner.

Daglönare ett annat ord för konsult?

Vinnaren i kampanjen uppfann ordet ”konsult” på nytt! Kampanjen ledde alltså cirkeln tillbaka till ruta ett. Samtidigt gav det inspiration för kritiker till bemanningsranchen. Vinnaren Simon Kjellberg är själv kritisk.

Det känns bra, det är kul att vinna. Det känns också kul att jag får en chans att prata om de usla villkoren i bemanningsbranschen, säger han till tidningen Arbetaren.

Henrik Bäckström, som är organisationens förbundsdirektör, säger till Dagens Arbete att anställda inte ska behöva utstå de kränkande orden som använts.

– Vi känner att det är väldigt främmande att det har använts ord som hora, neger och rövknullad för att beskriva jobbet. Det blir extra känsligt i vår bransch där många är kvinnor och invandrare, säger han till DA.

Min kommentar: kunde Bemanningsföretagen inte förutsett detta på förhand? Det finns både negativa och positiva erfarenheter och starka åsikter om bemanningsbranschen. Att tävlingen kan inbjuda till hånfulla reaktioner borde säga sig självt.

Jag avhåller mig från att vara kategorisk till ämnet. Att vara anställd som bemanningspersonal eller ”konsult” kan innebära en trygghet. Har du lyckats få tillsvidareanställning har du samma lagskydd som en som jobbar direkt på ett företag. I bemanningsföretaget kan du få ett nytt uppdrag i tider när vissa företag får det kärvt. Men varslas ett helt företag så finns det inga jobbgarantier för de anställda. Bemanningsföretagen kan erbjuda en flexibilitet och en variation som andra arbetsgivare inte erbjuder.

Frågan om bemanningsföretagen borde hanteras på ett mer pragmatisk sätt. Det är fel att exempelvis göra det till en fråga om ideologiskt ställningstagande åt någondera hållet. Den ideologiskt färgade värderingen tenderar att använda utgångspunkter som inte stämmer med verkligheten. När verkligheten inte rimmar med ideologisk föreställning förenklar man bilden. Lögnen blir då ett accepterad inslag. Det kan aldrig vara nyttigt.

Bemanningsranchens kampanj ”Vi kallar oss” hittar du här.

Eller se på youtube.

En motkampanj som tagit samma namn här

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: