Lämna prestigen och bemöt argumenten!

5 Okt

Läser på HR-bloggen ”Hur högt är egentligen ett högt tak?” av Christin Berg. Frågan är förstås relevant. Vad betyder egentligen hög takhöjd och vem sätter gränserna frågar sig Christian. Är det chefernas sak att bestämma eller de på HR? Är det ramverket av företagets värderingar som ska vägleda frågan? Alla tre samt att man adderar medarbetarna, föreslår Christian.

Redan här går man tillbaka några steg från vad man som företag borde våga – att ge medarbetarna utrymme i hela processen och undvika ett ovanifrån-perspektiv. Jag invänder mot att låta betona chefer, HR och organisationens värderingar som främsta initiativtagare för det höga taket. Medarbetarnas utrymme till att skapa ett bra forum borde vara lika självklar som de övrigas.

En VD, HR-chef kan veta och kunna mycket. Fast orimligen kan deras hjärnor mätas med den totalt samlade kunskapen och erfarenheten som finns bland hela personalstyrkan. Medarbetarna borde vara en självklar röst i organisationens göranden och låtanden.

Jag efterlyser ett i allmänhet ödmjukt förhållningssätt där beslut ska kunna motiveras med argument och inte grunda sig i position. På detta sätt kan inga chefer gömma sig bakom sina revir av auktoritet. De måste bevisa att deras åsikter och argument är hållbara och samtidigt vara beredda att revidera uppfattning. Detta upplägg är en utmaning som jag gissar att många chefer duckar för. Lyckas företaget däremot hantera detta framgångsrikt så har man vunnit mycket.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: