”Vi är inte här för att ha roligt”

4 Okt

I spåret av tidigare inlägg vill jag fortsätta att betona inkompetensen på Sveriges arbetsplatser. En god vän pratade med några kollegor på sitt jobb. Ämnet för stunden var att han skulle resa till Stockholm för att delta på en kurs. En i gruppen önskade honom en rolig vistelse på kursen. En dam i sällskapet fräser ifrån och klargör ”Vi är inte här för att ha roligt. Vi är här för att jobba!”

Återigen samma misstag!

All sympati åt damen som kanske gått till jobbet som hon till stora delar avskytt i ett drygt decennium. Att unna någon annan glädjen att ha roligt på arbetet känns kanske orättvist i ett sådant läge när avundsjukan tränger sig fram. ”Ingen ska f-n ha mindre j-vligt än jag!”. Det är suck och stön som ska vara standarden, en dryg åttatimmars-övning i obligatoriskt självplågande. Ve den som kostar på sig ett leende under arbetstid!  Damen är inget unikt undantag för mångas inställning till sitt arbete. Jag tror personligen att en positiv kultur skulle ändra denna dams destruktiva synsätt. Genom att trycka på rätt knappar och skicka ut rätt signaler skulle samma kvinna blomma ut, bli generös och positiv.

Vid granskning av det större sammanhanget blev sambanden mer tydliga. VD-n gjorde varje entré på morgonen utan att säga ett enkelt ”godmorgon”, gick rakt genom kontorslandskapet till sitt eget kontor och stängde dörren. Det tillämpades något sorts management by fear. En del av personalen utgjordes av angivare som såg som sin uppgift att informera VD-n om andras fel. Detta skapade rädsla och känslan av ett överhängande hot, känslan av att det inte gick att lita på någon. Det fanns ofta en baktanke i mångas agerande. Det borde säga sig självt att detta inte skapar någon hälsosam arbetsmiljö. Kanske är det löjligt att ens behöva nämna detta. Men att det är fenomen som fortfarande förekommer, troligen i stor utsträckning, är frustrerande att tänka på.

Om arbetsmiljö skulle kosta pengar för företaget så är det ändå värt priset. Men sanningen är på motsatt ända. Bristande arbetsmiljö är ett onödigt slöseri som utgör en de största kostnaderna för svenskt näringsliv. Argument mot denna uppfattning välkomnas! Likväl kompletteringar och anknytande reflektioner!

Annonser

Ett svar to “”Vi är inte här för att ha roligt””

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bristfälligt miljöarbete « batterisyra - oktober 30, 2011

    […] uppmärksammas och vidhåller min tidigare mening från tidigare inlägg. Där menade jag att bristande arbetsmiljö utgör en onödig kostnad och formulerade […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: