Sveriges chefer – den minst kvalificerade yrkeskåren?

4 Okt

”Din mamma jobbar inte här”

Ovanför diskstället på denna arbetsplats möts jag med den klassiska lappen ”Din mamma jobbar inte här”. Jag tar min för pannan och suckar inombords – har man inte kommit längre än så? Det är så skrattretande stenålder. Bara lappen säger i sig en del om insikten och kompetensen inom företaget – och om chefernas dito i synnerhet.

Varje person som gått kurs i ledarskap, HR, konflikthantering, arbetsmiljö eller motsvarande borde ha förstått att ”din mamma”-lappen aldrig är en positiv ingrediens för att skapa en motiverad, sammansvetsad personal. Varje gång jag kommer till jobbet ska jag tydligen mötas av denna misstanke om att jag glömt diska kaffekoppen. Det är en mindre petitess kan tyckas fast om företaget inte förstår saken bättre i denna lilla detalj, vad är det då som säger att en bättre förståelse utmärker alla andra områden på arbetsplatsen?

Jag har en teori om att Sveriges chefer i hög grad är dåligt kvalificerade för sina respektive roller. I många fall saknas högskoleutbildning. Företagen har inte förstått att investera i relevanta kurser för sina anställda chefer, inte ens i så grundläggande saker som säkerhetsrutiner på arbetsplatsen.

Vad säger den samlade erfarenheten om framgångsrikt ledarskap? A och O är att MOTIVERADE och ANSVARSTAGANDE medarbetare är det vinnande receptet. Trots detta kvarstår den förlegade uppfattningen om att chefens uppgift är att springa runt med blåslampan och klaga på att personalen tar för långa raster eller jobbar dåligt. Fokuset hamnar ju helt fel! Känner sig personalen motiverade och ansvarstagande och i övrigt presterar vad man kan begära – då blir många diskussioner om raster och arbetsinsatser överflödiga. Små problem får lätt så onödiga proportioner att hela organisationen hämmas. Och det beror inte på att någon är en sopskalle eller idiot. Oftast så bottnar det i att cheferna i företaget saknar adekvat insikt och utbildning. Även en ”dålig chef” kan med relativt enkla medel utvecklas till en framgångsrik och omtyckt chef.

Välkommet att konkurrensen dödar vissa företag?

Det är beklagligt att trots hård global konkurrens så fortsätter många företag att spinna vidare i sina invanda mönster. Ska man överleva en kommande lågkonjunktur genom att fortsätta anklaga personalen? Kanske kommer utvecklingen bara tillåta överlevnad för företagen som tänker större än så? Kanske är det välkommet att konkurrensen dödar vissa företag av just det skälet?

Annonser

Ett svar to “Sveriges chefer – den minst kvalificerade yrkeskåren?”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Lågkonjunktur kan vara positivt « batterisyra - oktober 29, 2011

    […] företag och löntagare kan vinna på att det ekonomiska läget blir pressat. I ett tidigare inlägg menade jag att det kan vara positivt att vissa företag faller. Min idé är att många företag […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: